Design – balansen mellan estetik och funktion

När du designar din hemsida får du säkert många idéer. Du kanske tittar runt på många olika sidor och hittar tusentals saker som du vill implementera på din sida. Som webbdesigner är det värt att tänka till lite extra innan du börjar lägga in alla dessa funktioner och effekter, av flera anledningar.

En anledning är att sidan kan ta lång tid att ladda. För många är det inte ett problem, för uppkopplingen nuförtiden är snabb och de flesta är uppkopplade mot wifi eller billiga data. Men sedan finns det förstås fortfarande de som inte sitter bakom snabba uppkopplingar, eller som inte har obegränsad data i abonnemanget. För dem blir det dyrt att surfa på tunga hemsidor.

seo-1622829_960_720En annan anledning är att det finns många olika webbläsare och enheter, alltifrån en Macdator med Safari till en Androidtelefon med Chrome eller någon annan specialiserad webbläsare. Som webbdesigner idag gäller det därför att göra en hemsida som anpassad till många olika enheter och många olika webbläsare och som ändrar sig i förhållande till fönstrets storlek till exempel. Om du lägger till många effekter
och funktioner är det svårare att få dem att passa till många enheter och du måste absolut testa på flera enheter innan du lägger upp sidan.

En tredje anledning är att det kan ta fokus från informationen som du vill förmedla. Vill du att folk ska lätt kunna navigera runt på hemsidan och lätt hitta den information de kan tänkas vara ute efter kan ofta effekterna komma i vägen för tydligheten.

En anledning att lägga till snygga effekter, videor och foton är förstås att det gör hemsidan intressant och det kan göra att hemsidan sticker ut i förhållande till andra hemsidor. När det är stor konkurrens mellan hemsidor, som till exempel mellan olika webbkasinon, är det också viktigt att sticka ut och att påkalla uppmärksamhet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *