En bra bildkomposition

För att ta ett riktigt bra foto finns det många enkla tips att ta till för att öka chanserna att få till ett bra resultat. Här presenteras några av dessa tips som kan hjälpa dig att få det perfekta fotot.

Att gå nära motivet är ett bra tips för att skapa intressanta och fina foton. Att stå ett par meter ifrån fotomotivet kan kännas lite påträngande men är ofta värt detta lilla besvär för att det fångar så mycket bättre; till exempel ansiktsuttrycket. Det är då viktigt att ha koll på fokus för att det är svårare att ta bilder på nära håll och undvika suddiga foton.

photographer-692035_960_720Ofta är det naturligaste fotot det bästa och ofta är det bara kontraproduktivt att låta motiven posera. Men för att det ska se naturligt ut behöver det inte betyda att det inte kan vara arrangerat. Genom att regissera fotot kan du arrangera naturligheten i fotot. Du kan säga åt en person att titta åt ett håll och den andra personen åt samma, för att simulera en naturlig händelse. Det är troligt att dessa instruktioner gör att fotot blir mycket mer naturligt än ett foto där personerna kollar in i kameran.

Det finns en för
kärlek för att ha motivet i mitten av bilden, just för att det är en person eller ett par personer som du vill fota av. Men för att få ut bästa möjliga fotot är det ofta mycket bättre att placera motivet till exempel åt sidan. Experimentera och se hur bilderna blir mycket intressantare när bakgrunden får komma fram.

När det gäller bakgrunden är det också fruktsamt att ha en enkel bakgrund som inte är för rörig. Detta gör att motivet framträder bättre och gör bilden mer harmonisk. Om du har ett fint landskap kan det däremot vara bra att ha ett element i förgrunden för att ge bilden ett större djup och göra fotot mer intressant.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *