Vad innebär bildjournalistik?

Bildjournalistik är en form av journalistik som specialiserats på att skapa bilder för nyheter. Konsten i det är att bilderna inte bara ska höra till nyheten utan också förklara situationen. Man skulle kunna säga att det baseras på det gamla ordspråket “En bild säger mer än tusen ord”. Det ska nästan vara som att bilden förklarar det nyheten inte gör. Bilderna ska fånga de mest intensiva och känslomässiga stunderna. Då sådana bilder är svåra att fånga krävs det många års erfarenhet för att kunna förstå idén.

Genom tiden har det tagits Michelle_J._Wong_Fotografomånga tidlösa bilder som än idag används för att referera tillbaka till en händelse. En av de bilderna är “Napalmflickan” som är en bild som togs under Vietnamkriget. Bilden föreställer en naken springande flicka med en svårt bränd rygg och arm. Det hade precis varit en Napalmattack så hon tog av sina brinnande kläder och sprang iväg från attacken. Fotot vann World Press Photo of the Year 1972. För världen beskrev bilden hur kriget påverkade människorna och framförallt oskyldiga barn som drabbas.

Under 1900-talet blev bildjournalistik en viktig del av tidningsrapporteringen. Det blev viktigt eftersom nyhetsbyråerna bland annat började märka hur många fler läsare man lockar med en bild på tidningens framsida. Det var dessutom en tid då mycket skedde i världen som till exempel de två världskrigen. Folk ville veta mer om det som pågick runt om i världen och vad beskrev det bättre än bilder. Innan 1900-talet fanns bildjournalistik men det var inte lika etablerat. Efter att tekniken inom fotografi blev alltmer utvecklad fick fotografi en större plats i samhället.

Ny teknik som småbildskameror, elektroniska blixtaggregat och ljuskänsligare filmer under 1900-talet startade en revolution inom bildjournalistik. Det blev bland annat enklare att fotografera i de flesta miljöer vare sig det var dag eller natt. Den första workshopen inom bildjournalistik öppnades 1946 av Cliff Edom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *