Att hantera flera olika fönsterstorlekar

När du gör en hemsida är det viktigt att se till att hemsidan är anpassad till olika webbläsare, till olika skärmupplösningar och till olika enheter. En mobil har en annan skärmupplösning och ett annat format och att öppna en hemsida i full storlek är inte möjligt. Dessutom är alla mobiler olika och olika appar fungerar på olika sätt.

Det går inte att kolla alla möjlresponsive-1622825_960_720iga webbläsare och appar och den som har något udda program får också skylla sig själv, men att kontrollera hemsidan på flera olika enheter är ändå av stort värde. Att se att det fungerar att till exempel köpa saker på en hemsida med säljfunktion på flera olika enheter och med flera olika webbläsare är något som du bara måste göra för att inte din hemsida och ditt varumärke ska lida.

Det finns metoder och verktyg för att se hur en hemsida ser ut i olika storlekar, utan att behöva ta fram alla enheter (men gör det ändå innan du lägger upp hemsidan för att vara på säkra sidan). Du kan självmant ändra på din skärmupplösning på datorn genom att högerklicka på skrivbordet och klicka dig fram till inställningar för bildskärm, skärmegenskaper eller liknande. Om du har Windows eller om du har Macintosh går du till exempel via inställningar på Applemenyn. Det går förstås också att öppna olika webbläsare och förstora och förminska fönster och se vad som händer när du gör det.

På internet finns också verktyg som gör det mycket lättare att på ett snabbt sätt kontrollera hur hemsidan ser ut på olika enheter. Sök på “responsive design” eller “resize my browser” eller liknande och du kan hitta dessa verktyg online för att se hur hemsidan ser ut i olika storlekar. För att testa funktionalitet på olika enheter är det dock bäst att ha några olika surfplattor, mobiler och datorer till hands.

Leave a Reply

Your email address will not be published.