En bra bildkomposition

Fotograf som tar en bild på en väg

För att ta ett riktigt bra foto finns det många enkla metoder att ta till för att öka chanserna att få till ett bra resultat. När man talar om dessa metoder syftar man på termen bildkomposition. Med bildkomposition menar man hur bilden är uppbyggd och hur man på bästa sätt kan få motivet att bli så effektfullt som möjligt.

En lyckad bildkomposition kännetecknas av att själva huvudmotivet i bilden är ledande – men även att bilden i sig ger en balanserad och harmonisk känsla.

”En bild säger mer än tusen” är ett vanligt citat inom foto och denna regel gäller för alla fotografer, avsett om man är bildjournalist, naturfotograf eller eventfotograf. Här nedan tänkte vi därför ta upp några grundläggande principer för att kunna skapa en god bildkomposition som garanterat ger din bild det lilla extra du önskar.

Komplementfärger ger bäst effekt

Att arbeta med färger är alltid ett smart drag när man arbetar med bildkomposition. Dock bör man känna till att beroende på vilka färger man väljer man kombinera är avgörande för hur effektfull slutbilden kommer att bli.

För att få fram mest effektfulla färgerna talar man om de olika komplementfärgerna. I en färgcirkel kan man snabbt finna komplementfärgerna och de färger som ligger mittemot varandra är de som framhäver varandra bäst i din bild.

Inramning skapar fokus

En annan populär bildkompositions princip är inramning. Denna metod är främst vanlig när man vill skapa en unik bild av ett motiv som fotograferats tusentals gånger.

När du använder dig av inramning menar man att du med naturliga ramar, t.ex. träd, portar och fönster, skapar din bild. Här ska huvudmotivet hamna i fokus men bilden får ett mer intressant utseende tack vare den unika ramen.

Skapa djup i fotografiet

Ett platt fotografi kan nog vara en av de värsta upplevelserna för en fotograf. Därför är det viktigt att skapa ett djup i din bild och detta göra du genom att se till att ha element i både förgrunden, mellangrunden men även bakgrunden.

Finn de naturliga linjerna

Naturbild av en trägång ner till havetDet är naturligt för oss människor att falla för naturliga linjer i en bild. Därför är detta en utmärkt metod att använda sig av om man önskar skapa intressanta foton.

Genom att välja ut dina linjer väl kan du leda betraktarens blick genom bilden, antingen mot huvudmotivet eller som en resa genom fotografiet. De mest effektfulla linjerna brukar vara raka linjer, diagonala linjer men även krökta linjer. Denna metod brukar även vara mest effektfull vid fotografier av vägar och landskap.

Symmetri skapar stimulans

Ytterligare än populär bildkompositions metod är att fokusera på symmetri. Symmetriska former, både naturliga och artificiella, skapar ofta en viss typ av harmoni och stimulans vilket ofta gör fotot mer tilltalande.

Att bryta symmetrin är även ett effektfullt sätt att skapa drama i bilden. Det kan till exempel vara att placera ett objekt framför en symmetrisk byggnad eller händelse.

Kombinera olika stilar för bäst resultat

För att uppnå bäst resultat är självfallet en kombination av olika principerna att föredra. Genom att blanda symmetri med färgkombination, linjer och djup kan man skapa en organiserad men dramatisk bildkomposition som garanterat får ögat att fastna på bilden.

En solnedgång i en grönskande dal

Övriga tips som skapar effektfulla bilder

Utöver de ovan nämnda principerna finns det även andra metoder du kan använda dig av. Att gå nära motivet är ett bra tips för att skapa intressanta och fina foton. Att stå ett par meter ifrån fotomotivet kan kännas lite påträngande men är ofta värt detta lilla besvär för att det fångar så mycket bättre; till exempel ansiktsuttrycket. Det är då viktigt att ha koll på fokus för att det är svårare att ta bilder på nära håll och undvika suddiga foton.

Ofta är det naturligaste fotot det bästa och ofta är det bara kontraproduktivt att låta motiven posera. Men för att det ska se naturligt ut behöver det inte betyda att det inte kan vara arrangerat. Genom att regissera fotot kan du arrangera naturligheten i fotot. Du kan säga åt en person att titta åt ett håll och den andra personen åt samma, för att simulera en naturlig händelse. Det är troligt att dessa instruktioner gör att fotot blir mycket mer naturligt än ett foto där personerna kollar in i kameran.

Det finns en förkärlek för att ha motivet i mitten av bilden, just för att det är en person eller ett par personer som du vill fota av. Men för att få ut bästa möjliga fotot är det ofta mycket bättre att placera motivet till exempel åt sidan. Experimentera och se hur bilderna blir mycket intressantare när bakgrunden får komma fram.

När det gäller bakgrunden är det också fruktsamt att ha en enkel bakgrund som inte är för rörig. Detta gör att motivet framträder bättre och gör bilden mer harmonisk. Om du har ett fint landskap kan det däremot vara bra att ha ett element i förgrunden för att ge bilden ett större djup och göra fotot mer intressant.

Leave a Reply

Your email address will not be published.