Design – balansen mellan estetik och funktion

Datorskärm

Datorskärm När du designar din hemsida får du säkert många idéer. Du kanske tittar runt på många olika sidor och hittar tusentals saker som du vill implementera på din sida. Som webbdesigner är det värt att tänka till lite extra innan du börjar lägga in alla dessa funktioner och effekter, av flera anledningar.

En anledning är att sidan kan ta lång tid att ladda. För många är det inte ett problem, för uppkopplingen nuförtiden är snabb och de flesta är uppkopplade mot wifi eller billiga data. Men sedan finns det förstås fortfarande de som inte sitter bakom snabba uppkopplingar, eller som inte har obegränsad data i abonnemanget. För dem blir det dyrt att surfa på tunga hemsidor.

En annan anledning är att det finns många olika webbläsare och enheter, alltifrån en Macdator med Safari till en Androidtelefon med Chrome eller någon annan specialiserad webbläsare. Som webbdesigner idag gäller det därför att göra en hemsida som anpassad till olika bildstorlekar, enheter och många olika webbläsare och som ändrar sig i förhållande till fönstrets storlek till exempel. Om du lägger till många effekter
och funktioner är det svårare att få dem att passa till många enheter och du måste absolut testa på flera enheter innan du lägger upp sidan.

En tredje anledning är att det kan ta fokus från informationen som du vill förmedla. Vill du att folk ska lätt kunna navigera runt på hemsidan och lätt hitta den information de kan tänkas vara ute efter kan ofta effekterna komma i vägen för tydligheten.

En anledning att lägga till snygga effekter, videor och foton är förstås att det gör hemsidan intressant och det kan göra att hemsidan sticker ut i förhållande till andra hemsidor. När det är stor konkurrens mellan hemsidor, som till exempel mellan olika webbkasinon, är det också viktigt att sticka ut och att påkalla uppmärksamhet.

Hur du gör din hemsida användarvänlig

När man talar om balansen mellan estetik och funktion syftar man egentligen främst på hemsidans användarvänlighet. Som vi nämnt här ovan finns det vissa nämnare man bör tänka på för att inte dra ner på hemsidans hastighet, anpassning, navigering och så vidare, men sajtens användarvänlighet kan vara avgörande för utfallet för din sajt. När man arbetar mot en användarvänlig webbdesign handlar det inte om att göra användaren och den eventuella kunden glad utan det handlar främst om att se till att användaren når målet med hemsidan.

När man arbetar med användarvänligheten använder man främst de olika tekniker som finns i datorn och med andra ord handlar det om att översätta datorns språk till ett språk användaren förstår.

Men vad ska du då tänka på när du önskar optimera din hemsida och göra den så användarvänlig som möjligt? Här nedan tänkte tips om några nämnare som garanterat kommer göra din sida mer användarvänlig och tilltalande.

Mobilanpassningen av hemsidan

Idag har ungefär 77 procent av alla svenskar en smartphone och man har även beräknad bland dessa 77 procent är det 76 procent som använder mobilen när de surfar. Att skapa mobilvänliga hemsidor är därför ett ganska smart drag om man önskar skapa en användarvänlig hemsida.

Anpassa din hemsida för alla

Idag ska en användarvänlig sida vara tillgänglig för alla. Det innebär alltså att oavsett om man har några eventuella funktionshinder, om man är dov, blind eller äldre ska man kunna ta del av sidans innehåll.

Skapa underhållerhållande 404

Ingen är perfekt och att stöta på en bruten länk på en användarvänlig hemsida kan givits hända. Det brukar främst handla om undersidor som inte längre finns och när detta sker brukar man kalla det för 404.

Det som är viktigt att etablerade på din sida när ett sådant problem dyker upp är en smart 404-funktionssida. En 404-sida ska kunna hjälpa och vägleda användaren tillbaka till fungerade sidor. Genom att bygga upp underhållande och hjälpsamma 404-sidor skapat du snabbt en mer användarvänlig sida för användaren.

Tilltalade och sanningsenliga texter

Att kunna finna intressant och tilltalande text på sajten är självklart mycket viktigt. Här gäller det för dig att vara extra uppmärksam på de artiklar och information som finns på sidan. Se till att texten är välskriven och reducera eventuella grammatiska fel. Det är även viktigt att informationen på din sajt är äkta och sanningsenlig.

En datorskärm som visar en organiserad hemsida

Skapa en lättnavigerad och luftig hemsida

En stökig och svårfattad sida är inget man skulle kalla en användarvänlig hemsida. När du arbetar på en hemsida är det därför viktigt att du gör din sida så lättnavigerad och tydlig som möjligt. Var tydlig med vad sidan handlar om och använd dig av ett tydligt menyfält. Dessutom är det bra att reducera onödigheter och istället skapa en mer luftig hemsida där endast det viktigaste finns.

One Response to Design – balansen mellan estetik och funktion

  1. Lisa Krause says:

    Hi

    If you ever need Negative SEO or a de-rank strategy, you can hire us here

    https://www.speed-seo.net/product/negative-seo-service/

Leave a Reply

Your email address will not be published.