Fotografi för internet

Det är alltid bra att ta fotografier med bästa tänkbara ljusförhållanden och i hög kvalitet, även om det sedan ska bli en liten suddig bild i ett hörn och komprimeras till 14 kilobytes. Med en hög upplösning och en bra grundbild kan du alltid göra bilden mindre och “försämra” genom filter och effekter, men att göra en dålig bild bättre är mycket svårare och leder till mycket kompromisser.

Vilket format du väljer att använda är en balans mellan storlek och kvalitet, men det är dumt att inte ta vara på goda komprimgraphic-designer-1288477_960_720erade format som finns som JPG. För logotyper och andra objekt kan vektorbaserad grafik vara ett mycket gott alternativ, som förändras mycket väl med storlek och ofta tar väldigt lite plats i förhållande till kvaliteten som de har.

Det finns många webbdesigners som arbetar både med webbdesign och fotografi, tillika fotografer som jobbar både med fotografi och webbdesign. Det är båda kreativa yrken där du måste ha sinne för komposition, för smakfullhet och ett brett tekniskt kunnande. Grafisk formgivning ligger också nära tillhands med specialitet att utveckla alltifrån inbjudningskort, visitkort och informationsmaterial på ett tilltalande sätt.

Det tekniska kunnandet är centralt för fotograferandet såväl som bildbearbetningen. Om du fotograferar för internet jobbar du ständigt med programmen för bildbearbetning för att anpassa materialet till hemsidan på ett bra sätt. Med bildbearbetningsprogrammen kan du lägga till text, förbättra kvaliteten på bilderna, skapa snygga logotyper och designer utifrån fotona och mycket mer.

För att infoga bilder kan du använda dig av följande kod, fast inom vinkelparentes [img src=”minbild.jpg” width=”100″ height=”180″] där det som står efter img src (minbild.jpg) är namnet på den bild som du vill infoga och “width” och “height” avgör storleken på bilden. Att koden fungerar förutsätter att bilden “minbild.jpg” ligger i den mapp som själva sidan också ligger i.

Leave a Reply

Your email address will not be published.